Menu

Mazat komentáře na blogu – ano, nebo ne?

Pokud jste bloger či blogerka, jistě jste se někdy setkali s komentářem pod svým článkem, u kterého jste si nebyli jistí, jestli ho máte smazat, nebo ponechat. Toto dilema řeší mnoho lidí, kteří vlastní svou webovou stránku. Ať už se jedná o osobní blog nebo profesionálnější web, pod příspěvky, u kterých je povolena možnost psaní komentářů publika dává přispívajícím obrovskou moc. Mohou vyjádřit svůj názor, ale i uškodit. Samozřejmě zde hraje velkou roli samotné téma stránky. Jakožto dlouholetý bloger vám povím, jaké komentáře smazat, a jaké naopak ponechat.
 lidé s bublinami
Žijeme ve statě, kde platí svoboda názoru. Tato svoboda platí všude – jak ve skutečném světě, tak i v tom virtuálním. Dle mého názoru je velmi pošetilé na internetu blokovat někoho, kdo jen vyjadřuje svůj postoj na určité téma nebo situaci. Samozřejmě, že tento pohled na věc musí být podán slušnou formou a především nesmí napadat autora textu. Je jen logické, že každý má jiný pohled, jiné názory – to je v pořádku, nicméně pokud jde přispívání do diskuze, mělo by zde platit slušné chování.
 
Jak by to mělo fungovat v praxi?
Jelikož se věnuji aktivnímu psaní textů na různá témata již přes osm let a za tu dobu jsem vystřídal velké množství stránek, setkal jsem se s mnoha typy čtenářů a přispěvateli do diskuzí. Někteří byli slušně vychovaní a svůj postoj vyjádřili slušně, ačkoliv odporovali mému přesvědčení, jiní zase byli neuvěřitelně vulgární a neotesání. Z tohoto důvodu jsem se zbavoval těch příspěvků, kteří byly podány neslušnou formou a měly vliv na společnost, byť virtuální. Když se vám pod článkem hromadí mnoho hrubých poznámek, nedělá to dobrý dojem na vaši image.
 
Naopak ty připomínky, co měly formu, hlavu a patu a především nebyly sprosté – ty nebyly určeny k internetové záhubě. Jak už jsem zmínil, je naprosto irelevantní, že se tato stanoviska příčila mému přesvědčení a pohledu, každý názor se cení a bylo by velmi bláhové někoho cenzurovat už jen proto, protože se mi daná osoba nelíbí, mám s ní osobní spory a jeho či její úsudky mě nezajímají. Jiné třeba ano.
 sekce komentářů
Mohu se jen domnívat, že tento postup volí většina mých kolegů a kolegyň. A jak už bylo řečeno, nemusí se jen jednat o osobní blogy. Myslete pár kroků dopředu a představte si, jaký rozruch byste vyvolali, kdybyste odstranili jeden či více vážnějších komentářů. Tzv. „hateři“ jsou věc druhá – ty nikdo nebere příliš vážně.