Menu

Caigua


Caigua je peruánská bylina, která je již dlouhou dobu známá a využívaná pro své pozitivní účinky v oblasti hubnutí, detoxikaci organismu a udržování normální hladiny cholesterolu. V Peru se využívá v běžné medicíně jako jídlo podporující zdraví. Sama o sobě má tato složka potraviny velmi málo kalorií, naopak ale velké množství prospěšných látek.
Tato prastará rostlina si libuje v teplém a vlhkém klimatu. Je silně rozvětvená, popínavá a může dorůstat do délky až 5 metrů. Má elipsovité listy a nažloutlé květy ve tvaru kalicha, které dozrávají v lehce zploštělé plody, které vzhledem mohou připomínat okurky. Tyto plody tmavozelené barvy dosahují délky až 20 cm a stejně jako u zmiňovaných okurek i ony mají povrch pokrytý trny. Právě tyto plody představují tu nejvíce ceněnou část rostliny.
silueta běžkyně
Caigua se proslavila především jako specialista na cholesterol, protože obsahuje látky, které mají pozitivní vliv na metabolismus tuků. To znamená, že zatímco škodný LDL cholesterol snižují, dobrý HDL naopak zvyšují. Používá se proto k prevenci arteriosklerózy, protože čistí cévy a tepny od usazenin, čímž prospívají oběhové soustavě. Také napomáhají při léčbě vysokého krevního tlaku a cukrovky.
Kromě plodů se dají použít vlastně všechny části rostliny – jsou taktéž velmi zdravé. Mletá semena pomáhají k odstranění cizopasníků a snižují krevní tlak. Vylisovaná šťáva se používá jako obklad při zánětech uší. Plody a listy se po rozdrcení mohou rovněž používat jako obklad na znečištěnou či infikovanou pokožku. Syrové nebo vařené plody bojují proti cukrovce a potížích s oběhovou soustavou. Dále působí proti bolesti, protizánětlivě a pomáhají při kloubních onemocněních. Mladé listy lze použít jako zeleninu, kořeny pak k čištění zubů.
silueta běžkyně
Plody lze konzumovat syrové i vařené. Stejně jako okurky se nakládají nebo se plněné masem mohou zapékat. U nás jsou ale známé především ve formě prášku coby doplněk stravy.