Menu

Síla zázvoru

Zázvor je koření, které získáváme z oddenků zázvoru lékařského. Má barvu ve škále od žluté, přes okrovou až k červené barvě. Zázvor poznáme především podle silné vůně a také podle výrazné aromatické chuti, která je velice pikantní až ostrá. Jedná se o potravinu, která se využívá především v indické a čínské kuchyni, avšak v současné době se již využívá napříč celým světem. Původ zázvoru není zcela známý avšak vzhledem k tomu, kde se nejvíce využívá. Předpokládáme, že se pěstoval především na jihu Číny.  Tam se totiž využívá již po tisíciletí. K nám se dostal především ve středověku, avšak nebyl nijak často dostupný.

kandovaný zázvor

Zázvor se využívá v léčitelství pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky. Velice často je využívaný u těhotných žen, kterým pomáhá proti těhotenským nevolnostem. Pomáhá při rýmě, chřipce a nachlazení. Často se využívá i pro své účinky při snižování váhy a jako afrodisiakum. Se zázvorem bychom však měli postupovat opatrně, ve větších dávkách je zázvor velice ostrý a našemu tělu může více ublížit než pomoci. Častá je i alergie na zázvor.

zázvor a citron

Připravte si doma jednoduchý osvěžující zázvorový sirup https://www.nakliceno.cz/zazvorove-sirupy/, který vás postaví na nohy. Potřebujete 220 g očištěného a nakrájeného zázvoru, 400g třtinového cukru, litr převařené vody, jeden citron.

Zázvor smíchejte s cukrem, přidejte nakrájený citron a nechte odstát do druhého dne. Poté přidejte vodu, přiveďte k varu a vařte pět minut. Poté nechte na nejmenším stupni zvolna vařit ještě hodinu. Slijte sirup a vymačkejte co nejvíce šťávy ze zázvoru a citronu.

Přidat můžete ještě jednu čajovou lžíci citronu. Nechte sirup vychladit. A máte hotovo. Sirup můžete samozřejmě zavařit a budete jej mít k dispozici i v zimě, kdy je nejvíce potřeba. Pokud jej nechcete zavařovat, pak jej uchovávejte v lednici. Sirup můžete pít jako limonádu, přidat si jej do čaje, nebo třeba do dezertu na zmrzlinu.